Van Hoovels demonstreert tijdens de Roc d’Ardenne

2_01010338__JAJ7335
Zondag stond in Houffalize de proef Roc d'Ardenne op het programma. Ondanks de koude ochtend zakten toch meer dan 1000 sportieveling af naar het gelijknamige evenement.

Het was bibberen geblazen, zondagochtend in Houffalize. De kou sneed door de kleren en dat zorgde er zelfs voor dat een aantal mensen niet is komen opdagen voor de Roc d’Ardenne. 1300 anderen deden dat wel en trokken in vijf startwaves de 57 kilometer lange gechronometreerde halve marathon op gang.

Het parcours lag er zwaar bij door de weersomstandigheden van de afgelopen week. Dat kon Kevin Van Hoovels niet deren. De Belgische topmountainbiker legde het eerste deel van het parcours af met een kleine kopgroep, maar koos nadien het hazenpad en werd niet meer teruggehaald. Uiteindelijk zou hij met meer dan zes minuten voorsprong Roc d’Ardenne winnen. Sönke Wegner won de sprint om de tweede plek.

Bij de vrouwen ging de zege naar de Francaise Belpaire. Zij haalde het met een ruime voorsprong op haar landgenote Koenig.

ZON BREEKT DOOR

Rond de middag brak de zon door en dat deed de deelnemers aan de namiddagproeven duidelijk deugd. Zo namen ongeveer 250 fietsers de start in de Rando Roc Gourmand. Naast de fietsproef konden zij ook proeven van lokale culinaire streekspecialiteiten zoals een Achouffe.

Ook de Enduro, die gold als Belgisch kampioenschap, lokte zo’n 200 deelnemers. In totaal werden vijf Belgische titels uitgereikt. Bij de mannen was de Belgische titel voor Martin Maes, een jonge Luikenaar die als 16-jarige drie jaar geleden al zijn debuut maakte in de Enduro World Series.

Maes was na 21,5 kilometer en 750 hoogtemeters meer dan elf seconden sneller dan Bertrand Gilles. Jan Denuwelaere mocht als derde mee op het podium. Maes domineerde de wedstrijd en zette in vier van de zes chronoritten de snelste tijd neer. Maxime Vanwynsberghe kwam als achtste over de streep op meer dan 43 seconden van Maes en mag zich het komende jaar Belgisch kampioen bij de junioren noemen.

Bij de vrouwen vocht Alexandra Marchal een felbevochten duel uit met de Zwitserse Nathalie Schneitter, die als eerste over de streep kwam. Marchal strandde op twee seconden, maar is wel de Belgische kampioene Enduro bij de vrouwen. Kristien Nelen finishte als tweede, Liesbeth Hessens werd derde.

In totaal telde de Roc d’Ardenne zo’n 4000 deelnemers. Een groot deel daarvan genoot zichtbaar van de zon na afloop van de inspanning, al dan niet vergezeld van een lokaal streekbier.

Deel dit bericht