2017: Van Hoovels wint Roc Trophy, Colombiaan triomfeert in Roc Marathon

rocm2
Leonardo Hector Paez Leon (35) heeft de Roc Marathon gewonnen. De Colombiaan legde de 84 kilometer af in 3 uur, 13 minuten en 43 seconden. Frans Claes (3:15:49) en veldrijder Sascha Weber (3:16:26) mochten mee het podium op.

Met 84 kilometer langs Ardeense hellingen bracht de laatste van drie manches in de Roc Trophy nog de sloophamer mee bij de vijftig deelnemers over de drie dagen. 172 renners stonden aan de start van de Roc Marathon. Kevin Van Hoovels moest zijn leidersplaats verdedigen na zijn twee overwinningen in de Roc Night en Roc d’Ardenne. De topfavoriet eindigde negende in de Roc Marathon, op bijna tien minuten van de regerende Colombiaanse kampioen MTB.

Paez Leon bleef tot het derde tussenpunt bij zijn concurrentie, maar haalde toen verwoestend uit. Hij reed de tegenstand vervolgens nog op meer dan twee minuten. Claeys, samen met Sebastien Carabin dit jaar nog goed voor een toptienplaats in de Cape Epic en regerend Belgisch marathonkampioen, werd tweede.

Van Hoovels’ dichtste concurrent -weliswaar op vijf minuten- vooraf, Julien Delaet liet het afweten. Hij eindigde op de 42ste plaats na 4 uur, 45 minuten en 54 seconden. Daardoor is Van Hoovels, die als ook op de marathon als eerste eindigde van de Trophy-deelnemers, opnieuw eindwinnaar van de Roc Trophy. De oud-olympische mountainbiker mag met een auto vol trofeeën en La Chouffe naar huis!

Bij de ruim 750 niet-vergunninghouders kregen we een volledig Belgisch podium. Kevin Nyssen legde de afstand af in 3:29:44, voor Niels Heusdens (3:46:04) en Bram Huysentruyt (3:48:10). Christina Kollmann (4:08:34) won bij de vrouwen in een internationaal podium met twee nationale kampioenen achter zich (de Noorse Jeannette Persson en de Belgische Alice Pirard), Saskia Hessens (4:51:19) bij de niet-vergunninghouders.

Door de mooie temperaturen van rond de twintig graden reden heel wat renners een snelle chrono. Het parcours lag er immers droog, snel en hard bij.

De Roc d’Ardenne bood in één tocht ook een stevige sportieve challenge, gekoppeld aan het lekkerste dat de regio La Roche – Houffalize te bieden heeft. De naam? De Roc Gourmande! De aangename en sportieve ontdekkingtocht van 25 kilometer bracht de deelnemers voorbij verschillende bevoorradingen. Dit keer zonder sportvoeding, maar met de beste streekproducten van de Ardennen.

Ook voor de MTB-ers met iets meer sportieve ambitie was er zondag ook een toertocht. De Roc Noire over 35 kilometer is in deze omgeving nog steeds een lastige opdracht. Ook tandems en e-bikes mochten mee over de heuvels rond Houffalize.

In Houffalize vond ook de laatste dag van de Happy Bike Days plaats. Met veertig exposanten en meer dan 500 testbikes waren de Happy Bike Days ongetwijfeld de grootste MTB outdoorbeurs van de Benelux.

Deel dit bericht