3 dagen lang MTB-feest in Houffalize

4000 mountainbikeliefhebbers verzamelen van nu vrijdag tot zondag in Houffalize. Van absolute wereldtoppers tot absolute genieters. Op de allereerste Roc d'Ardenne gaan competitie en recreatie hand in hand. En er kan nog worden ingeschreven.

Vrijdag opent de driedaagse met de competitie-hoogtepunten. XCO (cross country olympic) wedstrijden (UCI C1) voor de mannen en vrouwen, elite en beloftes en de Masters. Op een circuit van net geen 5km op en rond het Hotel Ol Fosse d’Outh volgen spectaculaire beklimmingen en dito afdalingen elkaar snel op. De beroemde afdaling van Fosse d’Outh uit de vroegere wereldbeker is ook in het parcours opgenomen.

Bij de mannen wordt het de eerste mountainbikewedstrijd van het seizoen voor Sven Nys en zijn Crelan AA Drink ploegmaat Sven Vanthourenhout. Zij krijgen flinke concurrentie uit eigen land van Sebastien Carabin en supertalent Ruben Scheire. Internationale blikvangers zijn Jiri Novak en de voormalige Nederlandse kampioen Hans Becking.

De junioren, nieuwelingen en meisjes rijden zaterdag hun wedstrijden. Spectaculaire opener op zaterdag wordt zonder twijfel de Roc Enduro: een echte uitdaging met zeven gechronometreerde ‘specials’, iets voor specialisten. De gewone liefhebber gaat van start in de toertochten Rando Roc Noire (35km en hetzelfde parcours als de Enduro maar zonder de specials en de timing) of Rando Roc Rouge (23km) of wie weet zelfs in de originele Roc Tandem (tandems only!). ‘s Avonds is het aan de jongsten (vanaf 7 t.e.m. 14 jaar) in de Kid Roc. De dag wordt afgesloten met de Roc Ruelles: een ludieke aflossingswedstrijd per 2 op een klein parcours in het centrum van de stad.

Zondag staan de lange afstanden op het programma. Om 9u klinkt het startschot van de Roc UCI MTB Marathon Series, die geldt als officiële kwalificatieserie voor het elite WK MTB Marathon. Belangrijkste namen: 15 renners uit de XCM ranking (UCI marathon ranking) met als voornaamste namen de Duitser Karl Platt, de Zwitser Jérémy Huguenin en zijn landgenoot Stauffer. Ook enkele XCO renners met een lange adem die na een dagje rust de marathon doen: Jiri Novak (5e WK marathon 2013), Hans Becking en Sebastien Carabin. Novak en Platt zijn favorieten.

Naast de officiële UCI wedstrijd is er de Roc Marathon voor de massa niet-vergunninghouders. Ruim 1000 mountainbikerecreanten met flink wat kilometers op de teller starten voor hun 81km met ruim 2200 hoogtemeters. Een halfuurtje later is het aan de 1500 anderen die voor net iets minder kilometers kiezen in de Roc d’Ardenne (de halve marathon van 51km).

Zelf nog meedoen…?

Door de vele aanvragen zijn er voor alle andere afstanden van de niet-vergunninghouders op zaterdag en zondag nog een beperkt aantal startnummers vrijgegeven. Inschrijven daarvoor kan op vrijdag, zaterdag of zondag op de Place de L’Eglise. Ook voor de UCI MTB Marathon Series (op zondag) kan nog beperkt ingeschreven worden, maar alleen op zaterdag (ter plaatse, Place de l’Eglise) tussen 14u en 18u. Opgelet: het aantal nog beschikbare startnummers is beperkt, dus wees tijdig ter plaatse. De Enduro op zaterdag is volzet.

…Of gewoon supporteren en genieten van de sfeer?

Niet alleen voor wie zelf fietst is het feest in Houffalize. De hele stad is drie dagen lang ingenomen door kaders, banden, kettingen en al wie daar graag naar kijkt. Elke dag kan iedereen (fietser en toeschouwer) gratis binnenwippen op de Happy Bike Days, een echte MTB-beurs in het centrum van de stad. Eén van de hoogtepunten op zaterdag wordt Kenny Belaey. Hij laat iedereen van zijn kunsten genieten in drie demonstraties op de Place de l’Eglise.

Met ruim 4000 deelnemers en wellicht minstens zoveel supporters en sympathisanten wordt het erg druk in en op weg naar Houffalize. De mobiliteit in de stad voor de auto is beperkt en parkeren is er geen optie. Aan de rand van de stad en aan de afritten van de snelweg zijn tal van ruime parkings voorzien en een shuttle brengt iedereen naar het centrum. Een duidelijk mobiliteitsplan, zowel voor deelnemer als toeschouwer, vind je op deze website.

Deel dit bericht