Een waar festival voor de off-road fietser

roc13
De allereerste editie van de Roc d'Ardenne was meteen een schot in de roos. Ruim 4000 deelnemers, van topprofs tot gewone recreanten, verspreid over de 15 disciplines en tal van fietsliefhebbers doopten het zonnige Houffalize om tot een ware mountainbikestad.

De mix van topcompetities, pittige tochten voor de recreant en ‘showcases’ in het stadscentrum sloeg duidelijk aan in Houffalize. Daarmee is de eerste Belgische telg uit de Roc-familie (met Roc d’Azur en Roc des Alpes was in Frankrijk al langer de toon gezet) meteen stevig op de kaart gezet. Meer dan ooit was de stad het mountainbikemekka van het land met een ongekende fietssfeer voor wie deelnam of kwam supporteren.

Op vrijdag stonden de belangrijkste UCI moutainbikewedstrijden (categorie C1) op het programma op de flanken van Ol Fosse d’Outh. We kregen zeer internationale podia en Belgische zeges voor Githa Michiels (vrouwen elite) en Bart De Vocht (mannen beloften waar het volledige podium Belgisch kleurde) en een derde plaats voor Sven Nys (mannen elite).

Ook ‘s zaterdags stonden er nog competitiewedstrijden op het programma, maar ook tal van disciplines voor de recreatieve mountainbiker. Of een flinke portie spektakel, met demonstraties van Kenny Belaey en Roc Ruelles, een ludieke avondwedstrijd in de straten van de stad.

Het gros van de recreatieve deelnemers koos voor de Roc Marathon en de Roc d’Ardenne (semi-marathon) op zondag. Zij kregen een schitterend en zonovergoten parcours voor de wielen met tal van uitdagende klimmetjes en spectaculaire afdalingen. In de competitievariant (de UCI MTB Marathon Series) finishte de Deense winnaar Nissen in 3u5min, goed voor een gemiddelde van boven de 26km/u (over 80km met +/- 2200hm). Bij de vrouwen pakte onze landgenote Alice Pirard het brons in net geen 4u.

Deel dit bericht