Zwitser Looser wint Big Roc Marathon bij de mannen

roczondag
De Zwitser Konny Looser heeft zondag de Big Roc Marathon in Houffalize gewonnen. Frans Claes eindigde als eerste Belg op de vierde plaats.

De Roc Marathon is de officiële UCI-wedstrijd voor vrouwen en een gechronometreerde marathon van 83km voor de geoefende mountainbiker die al wat kilometers in de benen heeft en op zoek is naar een unieke uitdaging. Het parcours combineerde het beste van de streek: pittige hellingen, uitdagende singletracks en technische afdalingen, dwars door de prachtige natuur.

De Duitse Daniella Schütt was de beste voor Sara Van Peer en de Estse Janelle Uibokand. Met Sara Michielsens eindigde nog een andere Belgische knap vierde. De top vijf werd vervolledigd door de Britse Sharn Hooper.

Bij de mannen domineerde een kopgroep van vier met Louis Yamin en de latere top drie – Géry Bradefer, Kevin Nyssen en Maxime Van Wynsberghe – de wedstrijd. In de finale moest Yamin zijn metgezellen laten gaan. Bradefer won voor Nyssen en Van Wynsberghe.

Voor wie nog een grotere uitdaging wou, stelde de organisatie dit jaar met trots voor het eerst de BIG Roc Marathon voor, de officiële UCI-wedstrijd voor mannen. Dit parcours van 110 km is een bijzondere uitdaging en enkel voor de geoefende mountainbiker. Met nieuwe stukken die de technische en fysieke capaciteiten stevig op de proef stelden.

Een groepje van zes reed lang aan de leiding met daarbij Arne Tureluren, Konny Looser, Hans Becking, Frans Claes, Ben Thomas en Sebastien Carabin. Op de 20 km van de finish barstte de finale los. Looser zou uiteindelijk winnen voor Thomas en Matthias Alberti. Eerste Belg was Frans Claes op de vierde plaats. Andere verdienstelijke landgenoten waren Joris Massaer op de 8ste plaats en Tureluren en Carabin, die mee waren in de ontsnapping, op de 10de en 11de plaats.

De eindstand in de Roc Trophy leverde een volledig Belgisch podium op. De zege was voor Kevin Van Hoovels. Ken Van Den Bulke eindigde tweede en de derde plaats ging naar Maxime Harlez.