Roc d’Ardenne (1-3 mei): 3 dagen lang MTB-feest in Houffalize

_D3A5411
Meer dan 4000 mountainbikeliefhebbers verzamelen van nu vrijdag tot zondag in Houffalize. Van absolute wereldtoppers tot absolute genieters. Tijdens Roc d'Ardenne gaan competitie, recreatie en genieten hand in hand.

De driedaagse opent vrijdagochtend spectaculair met de Roc Enduro. De afdalingswedstrijd kreeg een serieuze upgrade met een volledig nieuw parcours. Korter, maar vooral veel spectaculairdere afdalingen. De gewone liefhebber gaat van start in de toertochten Rando Roc Famille (19 km) of de Rando Roc Rouge (26km) of wie weet zelfs in de originele Roc Tandem (tandems only!).

Op een circuit van net geen 5km op en rond het Hotel Ol Fosse d’Outh gaan diezelfde dag op de middag de XCO (cross country olympic) wedstrijden (UCI C1) van start voor de mannen en vrouwen, elite en beloftes en de Masters. Spectaculaire beklimmingen en dito afdalingen volgen elkaar snel op. De beroemde afdaling van Fosse d’Outh uit de vroegere wereldbeker is ook in het parcours opgenomen. De junioren, nieuwelingen en meisjes rijden zaterdag hun wedstrijden.

Dag 2 van Roc d’Ardenne start met de langste tocht, de gevreesde Roc Marathon, met meer dan 1000 deelnemers. Om 9u klinkt het startschot van de Roc UCI MTB Marathon Series, die geldt als officiële kwalificatieserie voor het elite WK MTB Marathon. Belangrijkste namen : 22 renners uit de UCI marathon ranking met als voornaamste naam Sven Nys die er begint aan z’n laatste jaar als professioneel wielrenner. Ook z’n ploegmaat Sven Vanthourenhout verschijnt aan de start. Daarnaast ook de Duitser Karl Platt, tweevoudig winnaar van de Cape Epic en de winnaar van vorig jaar, de Deen Soren Nissen. Van Belgische zijde starten naast Nys en Vanthourenhout ook ex Belgische kampioenen Kevin Van Hoovels en Sebastien Carabin. Naast de officiële UCI wedstrijd is er de Roc Marathon voor de massa niet-vergunninghouders. Ruim 1000 mountainbikerecreanten met flink wat kilometers op de teller starten voor hun 82,5km met ruim 2200 hoogtemeters. Het parcours werd hier en daar aangepast met een extra lus en wat meer single-tracks.

Later op de dag gaat de liefhebber van start in de toertochten Rando Roc Noire (37km) die ook in tandem of met e-bike kan afgelegd worden. In de late namiddag, wanneer de laatste deelnemers van de marathon binnenlopen, is het aan de jongsten (vanaf 7 t.e.m. 14 jaar) in de Kid Roc. De dag wordt afgesloten met de Roc Ruelles: een ludieke aflossingswedstrijd per 2 op een klein parcours in het centrum van de stad. Attractiepool hier is de spectaculaire afdaling over de trappen in het centrum.

Zondag staat de koninginnenrit op het programma. Om 9u klinkt het startschot van de Roc d’Ardenne (55km) waaraan ruim 1.500 renners zullen deelnemen.

Zelf nog meedoen…?

Deelnemen kan nog. Aanmelden kan via het daginschrijvingsformulier op de website of gewoon ter plaatse aan de daginschrijvingsstand op de Place de l’Eglise. Ook voor de UCI MTB Marathon Series (op zaterdag) kan nog ingeschreven worden, maar alleen op vrijdag (ter plaatse, Place de l’Eglise) tussen 14u en 18u omwille van licentiecontrole. Wie wil deelnemen aan de Roc Enduro dient zich te voorzien van de nodige uitrusting. De allerkleinsten zonder vergunning moeten een medisch attest kunnen voorleggen.

…Of gewoon supporteren en genieten van de sfeer?

Niet alleen voor wie zelf fietst is het feest in Houffalize. De hele stad is drie dagen lang ingenomen door kaders, banden, kettingen en al wie daar graag naar kijkt. Elke dag kan iedereen (fietser en toeschouwer) gratis binnenwippen op de Happy Bike Days, een echte MTB-beurs in het centrum van de stad. Eén van de hoogtepunten op zaterdag wordt Kenny Belaey. Hij laat iedereen van zijn kunsten genieten in drie demonstraties op de Place de l’Eglise.

Met ruim 4000 deelnemers en wellicht minstens zoveel supporters en sympathisanten wordt het erg druk in en op weg naar Houffalize. De mobiliteit in de stad voor de auto is beperkt en parkeren is er geen optie. Aan de rand van de stad en aan de afritten van de snelweg zijn tal van ruime parkings voorzien en een shuttle brengt iedereen naar het centrum.

Deel dit bericht